Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk honlapunkon. Az oldal használatával Ön beleegyezik a "sütik" használatába.

Öntészeti vasmetallurgiai ismeretek

#Rövid szakmai képzés   #Műszaki   #Szervezetre szabott, zárt  
Képzés célja
A Műszaki Anyagtudományi Kar Öntészeti Intézete képzésének célja a magas szintű öntészeti vasmetallurgiai ismeretek elsajátítása.
Képzési idő
1-3 nap
Helyszín
Miskolci Egyetem
Főbb témakörök - tárgyak
Elmélet:
Öntöttvasak kristályosodása és kialakuló szövetszerkezete. A grafit kristályosodása, ötvözők, szennyezők hatása a kristályosodásra, grafit- és szövetszerkezetre. Öntvények dermedését kísérő jelenségek, zsugorodási üreg kialakulása. Tömörre táplálás megoldása.
Metallurgiai és technológiai paraméterek hatása az öntvények tulajdonságaira. Lemezgrafitos, illetve gömbgrafitos öntöttvasak előállítása, szövetszerkezete és szilárdsági tulajdonságai. Tipikus öntvényhibák, kialakulásuk okai és kiküszöbölésük lehetséges módjai. Ötvényhibák hatása a mechanikai tulajdonságokra.
Gyakorlat:Öntöttvas olvasztása, olvadékkezelés, a megszilárdulás közben mérhető tulajdonságok vizsgálata. Lemezes és gömbgrafitos vasöntvények anyagvizsgálata, grafit és szövet minősítése.
Felvételi követelmények
műszaki BSc végzettség
Bővebb leírás

Képzésfelelős: Dr Varga László, intézetigazgató, ontvlaci@uni-miskolc.hu