Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk honlapunkon. Az oldal használatával Ön beleegyezik a "sütik" használatába.

Életciklus-értékelés (LCA)

#Rövid szakmai képzés   #Műszaki   #Nyitott  
Képzés célja
A Gépészmérnöki és Informatikai Kar képzésének célja az, hogy a résztvevők átfogó elméleti és gyakorlati tudást szerezzenek minden olyan kérdést illetően, amely az életciklus-elemzés (LCA) témaköréhez, valamint az ehhez kapcsolódó terméktervezési és a gyártási technológiák optimalizálására irányuló tevékenységekhez kapcsolódik.
Képzési idő
28 óra (4 nap)
Jelentkezési határidő
folyamatos
Képzési díj
104.000 Ft + ÁFA
Képzés helyszíne
Miskolci Egyetem
Főbb témakörök – tárgyak
Életciklus-értékelés szerepe a környezetgazdálkodásban és az ipari gyakorlatban. Az LCA fázisai és jogszabályozási háttér. Bemeneti-kimeneti skálák írása technológiai folyamatokhoz. Életciklus-leltár (LCI) elemzése. Életciklus-hatásvizsgálati (LCIA) módszerek. Normalizációs és súlyozási módszerek. A környezetgazdaságtan tanulmányozása és a technológiai folyamatok értékelése. Termékek teljes életciklusa gyakorlati példákon keresztül. Gyártási technológiák életciklus-értékelése. Életciklus-gondolkodás (LCT), körforgásos gazdaság (CE), életciklus-menedzsment (LCM), holisztikus döntéshozatal, környezeti LCA (E-LCA), életciklus-költség (LCC) és életciklus-fenntarthatósági értékelés (LCSA). Környezetvédelmi terméknyilatkozat (EPD). Életciklus-elemzés szerepe a hazai és nemzetközi irányelvekben. Konkrét esettanulmányok bemutatása. Innovatív környezetvédelmi technológiák gyakorlati tervezése LCA szoftverrel. Monte Carlo elemzés. Hot spot analízis.
Felvételi követelmények
Műszaki, természettudományi vagy gazdasági tudományok képzési területen legalább alapképzésben - BSc szinten - (korábban főiskolai szintű képzésben) szerzett oklevél, szakképzettség.
Felvételi vizsga nincs.
Bővebb leírás

A képzés célja továbbá a műszaki és a közgazdasági területhez tartozó gyakorlati alkalmazások megismerése, különös hangsúlyt fektetve a termékek teljes életciklusára és a fenntarthatóbb gyártási technológiák tervezési elveinek elsajátítására, az erőforrások optimálisabb használatára, körforgására, és a keletkezett hulladékok életciklus-vége szakaszának megtervezésére.

Az életciklus-értékelés (LCA) szakmai tanfolyam által nyújtott elméleti és gyakorlati tudás birtokában bővítheti lehetőségeit a fejlesztés, kutatás és innováció területén.  Az életciklus-értékelés nagyobb fokú ismerete és jelenlegi eredményeinek életciklus elemzésekkel történő alátámasztása megnyitja az utat a környezetvédelmi megfelelőség, a környezeti jelentések megfelelő előkészítése és környezeti teljesítményük javítása irányába. Az életciklus-költségszámítás segít megérteni a költségek kiváltó tényezőit termékük, szolgáltatásuk és alkalmazott technológiájuk teljes életciklusa során. Az érzékenységi elemzések terén elsajátított ismeretek hozzájárulnak a környezetbarát termékek és technológiák hatékonyabb tervezéséhez. Az LCA képzés szakmai tananyagának elsajátítása által, tényeken alapuló, optimális döntéseket hozhat és pontosabb fenntarthatósági adatokat tehet közé, ami által megérthetik termékei és szolgáltatásai környezeti hatásait.

Képzésfelelős: Dr. Mannheim Viktória, tudományos főmunkatárs, Miskolci Egyetem, Gépészmérnöki és Informatikai Kar, Energetikai és Vegyipari Gépészeti Intézet, e-mail: viktoria.mannheim@uni-miskolc.hu