Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk honlapunkon. Az oldal használatával Ön beleegyezik a "sütik" használatába.

Robbanásvédelmi szakmérnök

#Szakirányú továbbképzés   #Műszaki   #Nyitott  
Képzés célja
A Gépészmérnöki és Informatikai Kar és a Veproil Kft. közös képzésének a célja, hogy a résztvevők átfogó elméleti és gyakorlati tudást szerezzenek minden olyan kérdést illetően, amely a robbanásvédelem és a robbanásbiztonság-technika témaköréhez, valamint az ezekhez kapcsolódó tervezési, üzemeltetési, karbantartási, javítási és felülvizsgálati tevékenységekhez köthetők.
A képzés célja továbbá a jellemzett műszaki területhez tartozó ipari gyakorlat megismerése, különös hangsúlyt fektetve a teljes körű (ELSŐDLEGES, MÁSODLAGOS, HARMADLAGOS) robbanásvédelmi módok működési elvének megismerésére, tervezési irányelveik elsajátítására, a berendezések megfelelő telepítésére, karbantartására, javítására és felülvizsgálatára.
Képzési idő
2 félév
Képzési díj
350000 Ft/félév
Szerezhető végzettség
Robbanásvédelmi szakmérnök (Ex/Hazloc Engineer)
Főbb témakörök - tárgyak
A képzés során az iparban előforduló robbanási veszélyforrásokkal kapcsolatos ismeretek, tervezési irányelvek, jogszabályi és szabványi környezettel kapcsolatos ismeretek kerülnek átadásra. Ezt követően a megismert feltételeket kielégítő védelmi stratégiákat sajátítják el a hallgatók, ezen belül a robbanásvédelmi berendezések tervezésével, ellenőrzésével, karbantartásával, javításával és felülvizsgálatával ismerkednek meg mind a villamos, mind a nem villamos eszközök, gyártmányok és technológiák kapcsán. Továbbá a képzés során a robbanások következményeinek mérséklési eszközei, módszerei, irányelvei és ezek szabványos tervezésére, karbantartására, javítására és felülvizsgálatára vonatkozó ismeretek kerülnek átadásra. A képzés során több, önállóan elvégzendő projektfeladat segít a megszerzett ismeretek elmélyítésében.
Főbb tantárgyak:
Por- és gázrobbanás veszélye és hatásmechanizmusa
Robbanási jellemzők meghatározása, jelentősége
Robbanásbiztos gyártmányok
Robbanásvédelmi dokumentáció
Villamos és nem villamos védelmi módok és berendezések (kiválasztás, szerelés, felülvizsgálat, karbantartás)
Megfelelőség értékelés és tanúsítás
Zónabesorolás
Por- és gázrobbanás elleni védelem (harmadlagos védelem)


Felvételi követelmények
Műszaki képzési területen alapképzési szakon vagy az osztatlan képzésben műszaki főiskolai szintű szakon szerzett mérnöki oklevél. A továbbképzésben felvételi vizsga nincs.
Bővebb leírás

A képzés a Miskolci Egyetem és a Veproil Kft. szakmai együttműködésében valósul meg. A Veproil Kft. a robbanásvédelem specialistájaként, sokéves szakmai és oktatási tapasztalata alapján a képzés gyakorlati hátterét biztosítja.

A szakirányú továbbképzés során a sikeresen vizsgázók a Robbanásbiztos műszaki vezetői képesítést igazoló ExNB Tanúsító Intézet által kiállított tanúsítványt is megkapják!

Jelenleg a szak létesítési engedélye mellett az indítási engedélyezés zajlik, várhatóan 2021. szeptemberben indul a képzés.

A Kérdésem van ikonra kattintva már előzetesen jelentkezhet a képzésre!

A képzés szakmai vezetője: Dr. Siménfalvi Zoltán, Gépészmérnöki és informatikai Kar, simenfalvi@uni-miskolc.hu