Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk honlapunkon. Az oldal használatával Ön beleegyezik a "sütik" használatába.

Borismeret és borkóstolás

#Rövid szakmai képzés   #Üzleti   #Nyitott  
Képzés célja
A kurzus bevezetést ad a fő bortípusokba, a bor árusításával, illetve felszolgálásával foglalkoznak. Bevezeti a hallgatókat a borkóstolás technikájába, illetve az általános borkészítésre használt fogalmakba és a szőlőtípusokba. A képzés célja, hogy alapszintű termék ismeretet nyújtson és jártasságot a bor értékesítése, illetve felszolgálása során. Ezáltal készíti fel az illetőt első borral kapcsolatos állása betöltéséhez. Ezzel a tudással rendelkező személy képes jellemezni a kapható borok fő típusait és alapvető tudással rendelkeznek az ezeket meghatározó tényezőkről. Általános fogalmakkal képesek leírni a fő szőlőtípusok jellemzőit, a borértékesítéssel és felszolgálással kapcsolatos egészségügyi és jogi alapvető tudással rendelkezik és képes a nemzetközileg elfogadott kóstolási technika szerint borminősítést végezni.
Képzési idő
7*3 óra, 7 hét
Képzési díj
80.000 Ft+ÁFA
Helyszín
Miskolci Egyetem
Főbb témakörök - tárgyak
1. A borkóstolás megtanulható
2. Mi a bor? Az ismeretszerző borkóstolás elmélete és gyakorlata
3. Hogy készül a bor? - szőlőtermesztés
4. Hogy készül a bor? - borkészítés
5. A szőlő, mint növény – szőlőfajták 1. fehér fajták
6. A szőlő, mint növény – szőlőfajták 2. kékszőlők
7. Hol terem a bor? - a Kárpát-medence
8. Hol terem a bor? - természeti környezet
9. Borvidékek 1.
10. Borvidékek 2.
11. Tokaj
12. Bor az asztalon
13. Borfelszolgálás
14. Vakkóstolás – vizsga
Bővebb leírás

Heti egy alkalommal, 17.00 – 20.00 óra között, összesen 7 alkalom, 7 héten keresztül, alkalmanként 2 x 90 perces időtartamban.

Az elméleti és gyakorlati oktatás aránya 60 – 40%. Célja, hogy a hallgatók a borkóstolást a gyakorlatban elsajátítsák, így minden elméleti előadást 6 különféle bor kóstolása követ. 

A borkóstolás során az alábbi stílusú borokat kóstolják a résztvevők:

- száraz, könnyű, fehérbor reduktív eljárással készítve

- száraz, közepesen testes fehérbor részben/egészben hordóban érlelve

- száraz, testes fehérbor részben/egészben hordóban érlelve/erjesztve

- édes bor

- pezsgő

- rozé

- könnyű, savhangsúlyos vörösbor

- nehéz, tanninban gazdag vörösbor

A tananyagot digitalizált formában tesszük elérhetővé a résztvevők számára.

A kurzus előadója: Dr. Mészáros Gabriella AIWS c. egyetemi docens, nemzetközi borakadémikus, szerkesztő, szakíró